Uvodna riječ

Poštovane dame i gospodo, dragi prijatelji

Drago mi je da posjećujete Internet stranice (website) Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Francuskoj!

Naša stranica (website), pokrenuta je još 1999. godine, kao jedna od prvih uopće od hrvatskih veleposlanstva u svijetu.

Želimo da Vam ovaj website pruži informaciju o djelatnosti našeg veleposlanstva, o francusko-hrvatskim odnosima, o najvažnijim događajima i procesima u hrvatskoj vanjskoj politici, gospodarstvu, kulturi i znanosti i drugim područjima te o događanjima u hrvatskoj zajednici u Francuskoj.

Posebno je to važno u trenucima kada Hrvatsku praktički tek tjedni dijele od ulaska u Europsku uniju, dakle, kada ćemo uzeti mjesto ravnopravnog člana velike europske obitelji.

Tim činom bit će zatvoreno jedno, a otvoreno posve novo poglavlje naše povijesti. Postat ćemo dijelom projekta i pokreta europske integracije bez presedana, koji uspijeva održati mir u Europi već više od šezdeset godina i koji je istodobno uspio izgraditi jedno novo društvo utemeljeno ne samo na univerzalnom idealu mira, već i na ljudskim pravima, na dobrobiti građana, na demokraciji i solidarnosti. Sve su to visoke vrijednosti koje Republika Hrvatska, njezina vlada i njezini građani u potpunosti dijele i čijem ćemo razvoju i jačanju uskoro aktivno pridonositi.

Ovo je i trenutak kada su odnosi između Francuske i Hrvatske, između ljudi, naroda i građana dviju zemalja bolji nego ikada ranije. Oni se za koji tjedan sjedinjuju u zajedničkom europskom domu, pri čemu njeguju i njegovat će zajednički europski identitet. Francuska je ustrajno podržavala Hrvatsku na njezinu dugom putu u EU, između ostaloga, dvije su zemlje 2010. potpisale dokument nazvan Strateško partnerstvo. Francuska je ratificirala u siječnju 2013. godine Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji: oba parlamentarna doma – i Nacionalna skupština i Senat – izglasali su tu odluku jednoglasno. Tu formalnu gestu snažne simbolike mi ćemo znati duboko cijeniti. Nadalje, kad sam početkom siječnja došao u Pariz, bio sam ugodno iznenađen koliko je dobrih dojmova festival Croatie, la voici ostavio u francuskoj javnosti. Tako smo, osim poželjne turističke destinacije, prihvaćeni i kao prostor tisućljetne kulture koja i dalje iskazuje živost. I privredna suradnja je na visokoj razini: francuske investicije u Hrvatskoj, ponajprije izgradnja zagrebačkog aerodroma i nove dionice Istarskog ipsilona, značajan su doprinos oporavku hrvatske privrede.

Dugo se vremena činilo da će pristupanje EU biti ključno za rješavanje problema s kojima se Hrvatska danas suočava. Sada, kada je EU u gospodarskoj, ali i u svojevrsnoj institucionalnoj krizi, jasno je da članstvo u njoj nije nikakav čarobni štapić. No, EU će konačno i na sretan način Hrvatsku izvući iz „prokletstva malo­ga broja”, kako je to u jednom javnom istupu istakao akademik Eugen Pusić (1916-2010). Naime, Hrvatska je tijekom proteklih stoljeća bila, posve prirodno, uključena u strateške planove veli­kih, a mogla je malo ili baš nimalo o tim planovima odlučivati. Osim toga, Hrvatska je u okviru većih država imala katkada više, a katkada manje sreće. Priključenje EU prvi put otvara mogućnost da se oslobodimo prokletstva malog broja, a da ne moramo žrtvovati vlastiti identitet te da o strateškim pitanjima sami odlučujemo ili suodlučujemo.

Stoga s boljih pozicija negoli u prethodnim desetljećima Hrvatska za nekoliko tjedana pristupa EU te očekuje društvene i ekonomske reforme, kako bi u sljedećim godinama doživjela svakovrsni uzlet. No, taj uzlet nitko neće donijeti na pladnju, on se jedino može postići naporima sposobnih vlasti i svih građana, a eventualno povoljne opće okolnosti mogu te trendove pospješiti.

S tim Vam mislima izražavam dobrodošlicu na web stranice Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu.

Ivo Goldstein
veleposlanik Republike Hrvatske