Uvodna riječ veleposlanika


Dragi sunarodnjaci, dragi francuski prijatelji, dobro došli na internetsku stranicu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj.

Na početku svoga mandata želio bih pozdraviti sve vas koji stalno ili povremeno pratite internetsku stranicu hrvatskoga Veleposlanstva u Parizu. Svjesni smo da je danas ovakav način komuniciranja postao nužnost jer omogućuje brzo i sadržajno informiranje. Stoga ćete na našim stranicama moći uvijek naći svježe informacije o događajima koje Veleposlanstvo organizira ili u njima sudjeluje, kao i potrebne linkove na najvažnije državne ustanove u Hrvatskoj. Posebnu pozornost posvećivat ćemo obavijestima o konzularnim uslugama koje mnogi od vas trebaju, ne samo u Veleposlanstvu u Parizu već i u okviru konzularnih dana koje povremeno organiziramo u drugim francuskim pokrajinama u kojima živite.

Moja prva dužnost kao veleposlanika je održavanje čestih i intenzivnih kontakata s predstavnicima francuskih vlasti i institucija, kako bi se bilateralni odnosi između Hrvatske i Francuske produbili i proširili, na političkom, gospodarskom, kulturnom i znanstvenom polju. Stoga ću sljedećih mjeseci uložiti najviše truda kako bih svoje sugovornike upoznao s prilikama u Hrvatskoj i potaknuo ih na češću razmjenu posjeta, posebno na visokoj razini. I sami znate koliko neposredan susret i vlastito iskustvo može utjecati na stvaranje ili promjenu slike o nekoj zemlji.

Hrvatski odnosi s Francuskom su prolazili kroz različite faze. I sâm sam kao mladi diplomat u Parizu krajem 90-ih godina bio svjedokom bitno drukčijih bilateralnih odnosa nego li su oni danas. Ta pozitivna promjena rezultat je prije svega našega sazrijevanja, demokratskog napretka i političkog pragmatizma koji je u vanjskoj politici nužan. Francuska i Hrvatska prihvatile su bez oklijevanja novu političku stvarnost u Europi stvorenu krajem 20. stoljeća  nakon tektonskih političkih promjena. U relativno kratkome razdoblju Hrvatska je s Francuskom izgradila prijateljske i partnerske odnose, čija je kulminacija bilo potpisivanje Strateškog partnerstva 2010. godine, čiji se ambiciozni Akcijski plan djelovanja obnavlja svake treće godine. Time je stvoren i pravni okvir za daljnje sustavno i svestrano jačanje suradnje.

Dragi prijatelji,

Moje djelovanje obuhvaća i njegovanje odnosa s međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Parizu. Prije svega to se odnosi na UNESCO, s kojim Hrvatska vrlo uspješno surađuje od svojih prvih dana na međunarodnoj sceni, a rezultat te suradnje je i uvrštenje naših brojnih kulturnih i prirodnih znamenitosti na popis svjetske baštine. Jedan od hrvatskih prioriteta je i ulazak u OECD, organizaciju najrazvijenijih država svijeta. Stoga će Veleposlanstvo sljedećih godina biti usmjereno na ispunjenje visokih kriterija koje ova organizacija postavlja za nove članice. Hrvatska, kao država promatrač,  razvija i dobre odnose s Međunarodnom organizacijom Frankofonije (OIF), koja je prepoznala naš trud na promicanju francuskog jezika i kulture.

Uz spomenute obveze posebno ću se posvetiti odnosima s brojnom hrvatskom zajednicom koja živi diljem Francuske. Potrudit ću se obići mjesta gdje hrvatska zajednica aktivno djeluje, gdje se njene udruge redovito sastaju i organiziraju različite aktivnosti. U planove kulturnih i gospodarskih manifestacija u organizaciji Veleposlanstva nastojat ćemo osim Pariza uključiti  gradove i departmane u kojima je hrvatska zajednica prisutna. Stoga će nam trebati vaša podrška i pomoć u komunikaciji s lokalnim vlastima.

Osmišljenom promocijom hrvatske kulture u Francuskoj posljednjih je godina učinjen veliki iskorak. To je doprinijelo zbližavanju dvaju naroda, proširilo horizonte suradnje te stvorilo novu sliku o Hrvatskoj, od čega je profitirao i naš turizam. Zato ćemo, u skladu s mogućnostima, nastaviti s promocijom naše kulture u svim vidovima. Učenju i njegovanju hrvatskog jezika, prije svega među vama, posvetit ćemo stalnu pažnju. Željeli bismo da što više djece hrvatskih korijena bude obuhvaćeno dopunskom nastavom, u čemu računamo na vašu punu podršku.

Meni osobno, kao i kolegama iz Veleposlanstva, iznimna je čast što možemo predstavljati našu Domovinu u Francuskoj, s kojom nas vežu brojne povijesne i kulturne veze. Svoj posao želimo obavljati s puno elana, entuzijazma i kompetencije kako bismo uvjerili domaćine da je Hrvatska odgovorna i ambiciozna država, koja je svoje mjesto na međunarodnoj sceni zasluženo izborila. Unatoč poteškoćama kroz koje prolazi, Hrvatska je spremna dati svoj doprinos izgradnji europske i globalne sigurnosti te aktivno djelovati u kriznim žarištima diljem svijeta, kao što je to činila i do sada.

Poštovani posjetitelji internetske stranice hrvatskog Veleposlanstva, s ovih nekoliko riječi želio sam uspostaviti s vama početak dijaloga koji će, nadam se,  biti na obostranu korist.

 

Filip Vučak,
Veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj