Gignac, 16. rujna 2018.

Komemoracija za generala Marca Slivaricha

U Gignacu je 16. rujna 2018. održana komemoracija za generala hrvatskog porijekla Marka Slivaricha koji je čin generala zaslužio je kao pripadnik Napoleonove Velike Armije u borbama u Rusiji, kao jedini časnik iz Ilirskih provincija. Zadnje godine života proveo je u Ginacu gdje je i umro prije 180. godina.

Na gradskom groblju u Gignacu održava se posljednjih godina početkom rujna svečana komemoracija u čast generala Slivaricha i njegovog francuskog kolege, Napoleonovog generala Michela Claparèda, koji je rođen i pokopan u ovom gradu. Uz grob generala Claparèda postavljena je 2008. nadgrobna ploča u spomen na generala Slivaricha, a na kući u kojoj je general Slivarich živio nakon umirovljena 1815., postavljena je spomen-ploča. Gignac se prije tri godine pobratimio s Ogulinom s kojim je ostvarena vrlo dobra suradnja.

Na komemoraciji su sudjelovali predstavnici pokrajinskih i gradskih vlasti. Na samoj ceremoniji s barjacima i prigodnom muzikom okupilo se šezdesetak sudionika. Uz gradonačelnika Gignaca Jean- François Sotoa bila je prisutna i posebna izaslanica predsjednice pokrajine Occitanie. S hrvatske strane je uz veleposlanika Filipa Vučka svečanosti bio nazočan i vojni izaslanik RH u FR Ivo Martinić.