Lourdes, 21. svibnja 2018.

Međunarodno vojno hodočašće u Lourdesu

Pod geslom „Mir na zemlji“ u Lourdesu je 15.-20. svibnja održano 60. međunarodno vojno hodočašće na kojem je sudjelovalo oko 12 tisuća hodočasnika iz 40-ak zemalja. Oko 900 pripadnika Hrvatska vojske, policije i branitelja bili su na svom 26. hodočašću na čelu s vojnim biskupom Jurom Bogdanom i visokim predstavnicima MO, MUP-a i Hrvatske vojske. Veleposlanik Filip Vučak sudjelovao je na svečanom otvaranju te na nekoliko najvažnijih manifestacija hodočašća: svečana međunarodna misa, noćna procesija, polaganje vijenca za sve žrtve rata u svijetu i okrugli stol o izazovima mira.

Hrvatski hodočasnici sudjelovali su u nekoliko mimohoda gradskim ulicama na čelu s limenom glazbe Hrvatske vojske koja je održala jedan ulični koncert. Klapa „Sveti Juraj“ pjevala je na liturgijskom slavlju, a posebno upečatljiv bio je njihov nastup na otvorenom tijekom noćne procesije sa svijećama na kojoj je sudjelovalo oko 15 tisuća vjernika.

Izaslanstva hrvatskih ministarstava posjetili su na kraju vojnički kamp u blizini Lourdesa gdje su bili smješteni hrvatski vojnici koji su im priredili vojnički ručak.