Villefranche, 17. rujna 2018.

Obilježavanje 75. obljetnice „hrvatske pobune“ u Villefrancheu

U Villefrancheu je 17. rujna 2018. obilježena 75. obljetnica pobune pripadnika 13. divizije Waffen SS Handshar, koji su bili regrutirani iz NDH, najvećim dijelom iz Bihaćke krajine, protiv nacističkih oficira. Kao i prethodnih godina održana je svečana komemoracija u spomen-parku koji se nalazi na mjestu gdje su pobunjenici  strijeljani, a koje se još od 1943. nazivalo „poljem hrvatskih mučenika“.

Na komemoraciji su sudjelovali visoki predstavnici lokalnih i pokrajinskih vlasti na čelu s gradonačelnikom Villefranchea Serges Roquesom, dok su s hrvatske strane bili su nazočni veleposlnik Filip Vučak, vojni izaslanik Ivo Martinić, predstavnici hrvatske zajednice s juga Francuske te 10-ak hrvatskih ratnih veterana, na čelu s pukovnikom Rajkovićem. S BH strane svečanosti su nazočili veleposlanik BiH Kemal Muftić i predstavnici Bošnjačke zajednice u Francuskoj sa svojim pariškim efendijom.

U svom je govoru vlp Vučak je zahvalio svima koji već godinama čuvaju uspomene na ovo mjesto, te je posebno pozdravio hrvatske ratne veterane koji već godinama dolaze u Villefranche obilježiti ovaj događaj, posebno naglasivši da su među njima i pripadnici bošnjačke manjine u Hrvatskoj koja je dala veliki obol tijekom Domovinskog rata, s preko 1000 poginulih branitelja i civila, kojima je podignut i spomenik ispred zagrebačke džamije.

U organizaciji hrvatskih ratnih veterana u spomen-parku je postavljena ploča s objašnjenjima o pobuni, a budući da se ove godine navršilo deset godina od bratimljenja Pule i Villefranche, te je na komemoraciji je bila i zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci, uz komemoraciju otvorena je i izložba fotografija pulskog fotografa Duška Marušića Čičija u prestižnom izložbenom prostoru najvećeg kartuzijanskog samostana u Francuskoj (La Chartreuse). Uz izložbu je izdan i katalog, a također je objavljena i knjižica o pobuni iz 1943. na francuskom i hrvatskom jeziku.