Pariz, 24. svibnja 2017.

Osmi povjerenik Renata Baretića predstavljen u prostorijama Veleposlanstva RH u Parizu

U sklopu svog sudjelovanja na 32. Književnom festivalu u Montpellieru (19. - 21.svibnja 2017.) hrvatski književnik i novinar Renato Baretić je predstavio francusko izdanje svoje hrvatske uspješnice Osmi povjerenik i u prostorijama Veleposlanstva RH u Parizu. Dan prije, 23. svibnja 2017. godine, Renato Baretić je primio nagradu studenata Francuskog instituta za orijentalne jezike i kulture – INALCO u Parizu za najbolju knjigu godine.

VRH Pariz je organizirao književnu večer s autorom i njegovom prevoditeljicom Chloé Billon, tijekom koje je autor pojasnio motive i ideje koje su ga vodile u stvaranju Osmog povjerenika. Ugodno iznenađen odličnim odjecima knjige u Francuskoj, u izdanju Gaïa,  autor je na duhovit i zanimljiv način govorio o sadržaju knjige, uz konsekutivni prijevod na francuski jezik. Prema ovoj knjizi, pripremljene su kazališne predstave u Splitu i Zagrebu, a aktualno se na Festivalu u Cannesu prodaje film u režiji  Ivana Salaja i u produkciji Alka.

Uzvanici su dugotrajnim pljeskom nagradili autora i prevoditeljicu, nakon čega su razgovori nastavljeni u sklopu domjenka organiziranog od strane VRH Pariz.