Pariz, 17. veljače 2020.

Otvorenje izložbe o kravati „La cravate, l'élégance à la croate“ u Gradskoj vijećnici 1. arondismana grada Pariza

U Gradskoj vijećnici 1. arondismana grada Pariza, 17. veljače otvorena je izložba o kravati „La cravate, l'élégance à la croate“. Riječ je o izložbi na kojoj je na 16 panoa prikazana povijest i sadašnjost kravate. Izložbu je pripremila Academia cravatica, a realizirana je u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Samostalnim sektorom za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću.

Izložba je privukla brojnu publiku koju je pozdravio gradonačelnik 1. arondismana Jean-Francois Legaret koji je vrlo nadahnuto govorio o suradnji koju je njegova općina uspostavila s hrvatskim veleposlanstvom posljednjih godina. Posebno je istaknuo prošlogodišnju kulturnu manifestaciju u Louvreu koju je otvorio osobno premijer Plenković, kada su na dvadesetak velikih panoa prikazani najpoznatiji hrvatski gradovi i poznati hrvatski krajolici. Gradonačelnik je vrlo biranim riječima govorio o Hrvatskoj čije će predsjedanje EU ostaviti sigurno duboke tragove. Veleposlanik Vučak održao je govor o postanku kravate oslonivši se pritom najviše na njenu francusku pozadinu, te istaknuo da danas mnogo ljudi već zna da je kravata hrvatskog podrijetla, da se u njenoj etimologiji krije riječ „croate“ i da je posljednjih godina učinjeno mnogo na njenoj promociji, etimološkoj i modnoj.

Izložba o kravati „La cravate, l'élégance à la croate“ obići će tijekom prve polovine 2020. godine desetak francuskih gradova i pokrajina.