Pariz, 13. veljače 2020.

Otvorenje izložbe Vlade Kristla « Madeleine, Madeleine », Cité international des Arts

U sklopu kulturnog predstavljanja Republike Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije, u Francuskoj se po prvi put predstavio slikar, pjesnik i filmaš Vlado Kristl, jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća. Umjetnik je predstavljen kroz tri cjeline – slikarski opus, poezija, film.

Na izložbi, otvorenoj 13. veljače 2020. godine, u galeriji Cité internationale des arts, koju potpisuje kustosica Jerica Zihler, Muzej-Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova, predstavljeno je više od 60 Kristlovih djela – izbor slika, crteža i grafika – koji su posuđeni iz privatne zbirke, a velika većina tih djela premijerno je prikazana pariškoj publici. Također, i na izložbi je predstavljen izbor iz Kristlove poezije, pisma, kao i dio filmskog opusa.

U ime galerije Cité internationale des arts mnogobrojnu okupljenu publiku pozdravila je direktorica Bénédicte Alliot, a zatim je o izložbi govorila Lamia Ruždić Barbier, predsjednica AMCA-e. O Kristlu, njegovom opusu i značaju u hrvatskoj umjetnosti govorila je kustosica izložbe Jerica Zihler iz „Muzeja Lapidarium“. Zaključno su se okupljenima obratili Nevena Tudor Perković, posebna izaslanica ministrice kulture Nine Obuljan-Koržinek i veleposlanik RH u Parizu Filip Vučak.

Vlado Kristl rođen je u Zagrebu 1923., svoj umjetnički put započinje u 1950-im, kada uz umjetnike Grupe EXAT 51 uvodi geometrijsku apstrakciju suprotstavljajući se socrealističkoj umjetnosti našeg kulturnog prostora. Nastavlja slikati u duhu enformela i objavljuje pjesničke zbirke. U 1960-im postaje članom Zagrebačke škole crtanog filma, u sklopu koje nastaju njegovi antologijski kratki animirani filmovi. Veliki uspjeh animiranog filma „Don Kihot“ donio je autoru svjetsku slavu. Ali, nakon što je njegov kratki igrani film „General i resni človek“ cenzuriran, Kristl 1963. godine napušta Zagreb te dulje ili kraće vrijeme živi u Francuskoj (Fanjeaux) i Njemačkoj (München, Hamburg). U Njemačkoj su ga smatrali „genijem mladog njemačkog filma“, a njegov opus broji više od 30-ak animiranih, eksperimentalnih i igranih filmova. Bio je cijenjen u filmskim krugovima, ali i omiljen među studentima Visoke škole za vizualne umjetnosti (HFBK) u Hamburgu, na kojoj je predavao od 1979. do 1996. Na njemačkom je pisao poeziju i prozu. Od 1965. vraća se crtežu i slici te dosljednom upornošću stvara ulja na platnu gotovo do kraja svog života. Uz književno stvaralaštvo, slikanje i slikarstvo postaju njegov prioritetni medij komuniciranja. Njegova djela pronalaze snagu u kritičkom pogledu koji prožima slikom i riječju, u koje je utisnut jezik prepoznatljiv za Vladu Kristla: istovremeno klasičan i avangardan, intrigantan i provokativan, lucidan i humorističan, slobodan i zatomljen. Umro je u Münchenu 2004. godine. (iz kataloga izložbe, Jerica Zihler).

Program „Vlado Kristl – Madeleine, Madeleine“ realiziran je u organizaciji AMCA-Paris - Društva bivših studenata hrvatskih sveučilišta (Francuska) i Muzeja-Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova, (Hrvatska) te uz suorganizaciju veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu. Dizajn vizualnog identiteta izradio je Đanino Božić. 

Program je ostvaren sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske - Samostalni sektor za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grada Novigrada-Cittanova