Pariz, 24. lipnja 2018.

Polaganje vijenaca za poginule hrvatske branitelje ispod Slavoluka pobjede

Uoči Dana državnosti 24. lipnja 2018. godine, ispod poznatog pariškog Slavoluka pobjede na trgu Etoile održana je svečana ceremonija paljenja vječne vatre i polaganje vijenaca za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. U ceremoniji je sudjelovalo 60-ak pripadnika hrvatske zajednice u Francuskoj, vojni orkestar francuske vojske, koji je odsvirao hrvatsku i francusku himnu, te mnogobrojni turisti znatiželjnici. Vijence na grob neznanog junaka položilo je desetak hrvatskih udruga iz cijele Francuske te veleposlanik Vučak koji se, zajedno s vojnim izaslanikom i domaćinima, na kraju ceremonije upisao u “zlatnu knjigu” s prigodnom porukom o našim braniteljima i francuskom neznanom junaku.

O održavanju vječne vatre na grobu neznanog junaka iz I. svjetskog rata brine se poseban odbor francuskog Ministarstva obrane s kojim je i dogovorena ova svečanost. Slična ceremonija se priređuje relativno često, a povremeno u njoj sudjeluju i strana izaslanstva. Veleposlanstvo RH i vojni izaslanik u Francuskoj nekoliko posljednjih godina uspijevaju organizirati ovu svečanost oko Dana državnosti, a ove godine svečanost se održala dan uoči Dana Državnosti, u nedjelju 24. lipnja u večernjim satima, zbog čega je i odaziv bio iznimno dobar.

Riječ je o pravoj vojnoj ceremoniju sa strogim protokolom koja traje oko 45 minuta, a središnji događaj je paljenje vatre uz pomoć posebnog mača u čemu je uz veleposlanika sudjelovalo i dvoje vrlo male hrvatske djece što je događaju dalo posebnu čar.