Pariz, 17. listopada 2019.

Predstavljanje hrvatske poezije u izdanjima francuske nakladničke kuće L’Ollave

U organizaciji AMCA-e i VRH Pariz, u prostorijama veleposlanstva 17. listopada 2019. godine održana je večer hrvatske poezije prevedene na francuski u izdanjima francuske nakladničke kuće  L’Ollave.

Pjesnik i urednik izdavač Jean de Breyne pokrenuo je 2012. godine biblioteku Domaine croate/poésie s najmjerom da frankofonskoj publici približi hrvatske pjesnike različitih generacija – od Jure Kaštelana, Dobriše Cesarića, Anke Žagar – te pruži uvid u iznimno bogatu i raznoliku hrvatsku pjesničku produkciju, slabo poznatu u Francuskoj.

Prevoditeljice Martina Kramer i Brankica Radić, uz samog Jean de Breynea, napravili su izbor i generacijski presjek hrvatske poezije koju su predstavili kroz iznimno interesantno dvojezično čitanje.

Biblioteku Domaine croate/poésie i hrvatska poezije predstavljene su na Sajmu knjiga u Parizu 2019. godine, a također je dogovoreno sudjelovanje na sajmu knjiga La Comédie du Livre de Montpellier u svibnju 2020. godine na kojem će Republike Hrvatska sudjelovati kao zemlja počasni gost, u sklopu kulturnog predstavljanja Republike Hrvatske tijekom Predsjedanje Vijećem EU.