Pariz, 12. ožujka 2019.

Predstavljanje knjige „Ledeni vjetar nad Sarajevom“ Guillaume Ancela

U organizaciji  CRICCF-a, krovnog udruženja hrvatskih udruga u Francuskoj i Veleposlanstva Republike Hrvatske, 12. ožujka 2019. godine održana je promocija knjige „Ledeni vjetar nad Sarajevom”, čiji je autor Guillaume Ancel, bivši pripadnike Legije stranaca, proveo šest mjeseci u opkoljenom Sarajevu.

Knjiga je pravi ratni dnevnik iskusnog zapovjednika specijalne jedinice francuske vojske koja je bila zadužena za navođenje zračnih napada NATO-vih aviona na srpske položaje oko Sarajeva, do kojih nikada nije došlo. To je svjedočanstvo iz prve ruke o najdužoj opsadi jednog europskog grada u novijoj povijesti, o dvoličnosti i nedosljednosti djelovanja međunarodne zajednice tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Guillaume Ancel vrlo je potresno govorio o svojim ratnim iskustvima, o frustracijama i poniženjima koja je doživljavao od svojih nadređenih zapovjednika iz UNPROFOR-a, uglavnom francuskih časnika, koji su iz razloga koje“ tek treba rasvijetliti“ sprečavali već dogovorene  i opravdane zračne napade na srpsku artiljeriju koja je razarala Sarajevo. Pisanje ove knjige bila je njegova moralna obveza, prema demokraciji i svojim suborcima, iako to nije u tradiciji francuskih legionara, kazao je g. Ancel.