Pariz, 15. siječnja 2020.

Predstavljanje prioriteta Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u francuskom Senatu

Odbor za europsku politiku francuskog Senata organizira na početku svakog novog PRES EU susret s veleposlanikom države koja predsjeda EU. Sastanak vlp Vučka i prvih tajnika u Veleposlanstvu RH I. Šadure i D. Dujića s desetak senatora održan je 15. siječnja 2020. godine. Domaćin je bio predsjednik odbora Jean Bizet, koji je početkom prosinca 2019. boravio u Zagrebu s nekoliko senatora kada je primio i predsjednika Vlade RH A. Plenkovića. U svom uvodnom obraćanju senator Bizet se osvrnuo na taj posjet s kojeg je ponio vrlo dobre dojmove.

Veleposlanik Vučak je u svom govoru podsjetio na važnost datuma 15. siječnja i na sve što se toga dana 1992. dogodilo, istakavši priznanje svih članica EU koje su nam omogućile početak europskog puta koji je završio dvadesetak godina poslije. Veleposlanik je govorio o putu i izazovima s kojima se Republike Hrvatska susretala, od ratnih i poratnih događanja, postupne izgradnje povjerenja, iznimno zahtjevnih pregovora za pristupanje EU i konačno na ulazak u EU 2013. godine.

Veleposlanik je zatim govorio o prioritetima hrvatskog Predsjedanja Vijećem EU s naglaskom na proširenje i na summit u Zagrebu koji će biti posvećen toj temi. Izrazio je uvjerenje da će se oko proširenja postići konsenzus. Nakon izlaganja svi nazočni senatori i senatorice komentirali su izlaganje i postavljali vrlo kompetentno pitanja o budućnosti Zapadnog Balkana i EU općenito. Pitanja su u bila vrlo raznolika, često su iznošeni i politički stavova stranke kojoj senatori pripadaju. Proširenje i hrvatski stavovi o budućnosti EU bili su u središtu zanimanja.