Pariz, 23. siječnja 2020.

Radni sastanak ministra za Europu i vanjske poslove Jean-Yves Le Driana i veleposlanika Europske unije

U okviru hrvatskog Predsjedanja Vijećem Europske unije u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu održan je 23. siječnja 2020. godine prvi radni sastanak za veleposlanike zemalja članica Europske unije. Veleposlanik Vučak pozdravio je okupljene i predstavio prioritete hrvatskog Predsjedanja Vijećem Europske unije te naglasio da je Hrvatska, iako posljednja koja je postala članicom europske obitelji, više nego spremna i iznimno ponosna na svoje prvo Predsjedanje Vijećem Europske unije. 

Francuski ministar za Europu i vanjske poslove Jean-Yves Le Drian održao je uvodni govor u kojem je pozdravio i čestitao Hrvatskoj na prvom Predsjedanju Vijećem Europske unije nakon manje od 7 godina od kada je Hrvatska postala članicom Europske unije, a koje dolazi u trenutku pune afirmacije i prisutnosti Republike Hrvatske na europskoj političkoj sceni. Naglasio je kako su prioriteti hrvatskog Predsjedanja uistinu i europski prioriteti i izrazio punu podršku Francuske u postizanju ciljeva koje Republika Hrvatska želi ostvariti tijekom Predsjedanja. Ministar Le Drian odgovarao je na brojna pitanja veleposlanika.

U prostorijama Veleposlanstva tom je prigodom predstavljena Izložba o kravati, projekt organiziran od strane Samostalnog sektora za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Izložba je osmišljena kao povijest odjevnog predmeta kravate koja dolazi upravo iz Hrvatske. Ministar Le Drian, kao i ostali veleposlanici, sa zanimanjem su pogledali izložbu, a neki od njih bili su iznenađeni da je upravo Hrvatska rodno mjesto kravate koju svakodnevno vežu oko vrata.