Pariz, 11. siječnja 2018.

Susret s akademskim kiparom Hrvojem Dumančićem

U organizaciji udruge AMCA i  uz komunikacijsko-logističku  potporu veleposlanstva RH u Francuskoj dana 11.siječnja 2018. hrvatskoj zajednici i francuskim gostima predstavio se akademski kipar Hrvoje Dumančić predavanjem  o svom radu, inspiracijama  i povezanosti s Francuskom.

Temeljna umjetnička  inspiracija Dumančića su konji koji, uobičajeno prikazivani kao plemeniti i snažni, za ovog umjetnika predstavljaju više od toga - medij u okviru kojeg iskazuje svoje viđenje života i svijeta. Umjetnik je govorio je o svojoj ljubavi prema  konjima još iz djetinjstva. Uz fotografije svojih radova, Dumančić je govorio o izradi skulptura konja, intuiciji i filozofiji koja prati  njegov kreativni proces.

Skulpturom Aramis osvojio je 2002.godine prvu nagradu na X. međunarodnom salonu u Saumuru u Francuskoj, gradu koji je poznat po prestižnoj Nacionalnoj školi za jahanje.

Jedno od njegovih djela - Sedlo dio je privatne zbirke g. Guerlainai. Najveći projekt do sada – izrada  dvadesetčetiri skulpture, 10 konja, 14 alkara i njihovih momaka u drvetu izradio je za muzej  Sinjske alke u Sinju.

U okviru doktorskog studija priredio je izložbu  Zaboravljene emocije u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu 2016. Skulptura konja-njihalice bila je izložena na „tepihu“ od trave, pozivajući posjetitelje da se bosi prošeću travnjakom i na taj način ostvare interakciju s prirodom. Izložba je imala  izvanredan odjek u javnosti.

Prvu nagradu osvojio je 2011.  i u Londonu na manifestaciji Horse in Art. Iste godine bio je francuski stipendist u hrvatskom ateljeu u Cité Internationale des Arts u Parizu. Izlagao  je i u  Rueil Malmaisonu, u blizini Pariza, gradu koji se bratimio s Dubrovnikom  pa je vrlo inventivno podijelio jednu skulpturu konja na dva dijela, za svaki grada po polovicu.

Francuska i Pariz ostaju i dalje njegova utočišta u koje se često vraća kako bi pronašao nove ideje i nahranio svoju inspiraciju.