Pariz, 06. veljače 2020.

U veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu održan koncert Iltona Wjuniskog i Valérie Balssa

U okviru predstavljanja kulturnog programa tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu održan je 6. veljače koncert ozbiljne glazbe iz 16. stoljeća čiji je autor Andrea Antico (Antić) rodom iz Motovuna. Njegove frotole (26) izveli su Ilton Wjuniski iz Brazila, koji je svirao na klavikordu, preteči klavira, i Valérie Balssa iz Francuske, koja je svirala na traversijerskoj renesansnoj flauti. Riječ je o rijetko izvođenim skladbama i još rjeđe korištenim instrumentima koji se mogu slušati jedino u manjim i odabranim pariškim salonima.

Andrea Antico (Antić)  je dobro poznat u svom rodnom gradu Motovunu gdje glavni gradski trg nosi njegovo ime. Frotole su osobitost talijanske Renesanse i preteče vokalnih madrigala koje su bile jako popularne krajem 15. i početkom 16. stoljeća. Njegove frotole adaptirane su za instrumente s klavijaturom, posebno za klavikord koji svojom tankoćutnošću najbolje odražava vrijeme kada su frotole nastale.

Glazbenici su tijekom koncerta govorili o instrumentima na kojima muziciraju., ali i o tradiciji ove komorne glazbe koja se razvila u pariškim salonima tijekom 16. stoljeća. Klavikord je preteča klavira koji se pojavio u 15. stoljeću, na kojem se muziciralo na intimističkim koncertima po malim aristokratskim salonima jer je njegova moć ograničena. Slično povijest ima i renesansna traversijerska flauta, a flautistica Balssa čitala je odabrane Petrarkine stihove što je cijelom događaju dalo izuzetan ugođaj.

Pedesetak diplomata, među kojima desetak veleposlanika iz članica Europske unije, kao i Liliane Tanguy, predsjednica društva francusko-hrvatskog prijateljstva u francuskoj Skupštini, bili su vidno oduševljeni prilikom da prisustvuju ovakvom koncertu, budući je ovakve vrsta glazbenog događanja rijetkost. Na početku koncerta veleposlanik Vučak govorio je o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije kao i o pomacima u procesu otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.