Pariz, 11. veljače 2019.

U Veleposlanstvu RH u Parizu održana degustacija hrvatskih vina

Povodom održavanja sajma vina u Parizu „Wine Paris“, veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj Republici Filip Vučak, direktorica Ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu Daniela Mihalić-Đurica, te direktorica francuskog distributera vina i delikatesnih proizvoda „Les Robes de L’Est“ Barbara Bačić organizirali su 11. veljače 2019. godine u prostorijama hrvatskog Veleposlanstva u Parizu degustaciju hrvatskih autohtonih vina, uz kušanje hrvatskih autohtonih proizvoda.

Tom prilikom kušana su sljedeće hrvatska autohtona vina: Coronica (Umag), Krauthaker (Kutjevo), Plenković Zlatan Otok (Hvar), Stina vino (Brač), Krajančić (Korčula), Skaramuča (Pelješac) i Feravino (Feričanci). Ovom prilikom pretpremijerno je predstavljena polusatna reportaža o hrvatskim vinarima u Dalmaciji u produkciji televizijske kuće „ARTE“. Okupljeni gostima predstavio se i kvartet pjevača klapske glazbe, što je naišlo na posebno oduševljenje publike.

Predstavljanju hrvatskih autohtonih vina prisustvovali su brojni francuski enolozi, somelijeri, uvoznici vina, novinari i touroperateri specijalizirani za gastronomski turizam, što svjedoči o interesu koji postoji u Francuskoj za visokokvalitetne autohtone proizvode, a naročito za vina.

Sljedećeg dana 12. veljače veleposlanik Filip Vučak posjetio je okupljene hrvatske vinare na štandu Hrvatske gospodarske komore na sajmu „Wine Paris“, prvom velikom sajmu vina u Parizu koji se održava od 11. do 13. veljače. Sajam okuplja 2.000 proizvođača i trgovaca vinom, a očekuje se oko 25.000 posjetitelja (35% iz inozemstva).