Pariz, 20. veljače 2020.

Večer poezije Vlade Kristla

U organizaciji Udruge AMCA-e i veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu, pred brojnom publikom održana je u četvrtak, 20. veljače 2020. godine, „Večer poezije Vlade Kristla.“ Večer poezije organizirana je u sklopu kulturnog predstavljanja Republike Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije, kao drugo od trodijelnog predstavljanja slikara, pjesnika i filmaša Vlade Kristla, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, francuskoj kulturnoj publici.

Večer poezije ujedno je bila i prilika da se predstavi dvojezična zbirka umjetnikove poezije „Stojim u beskraju“, odnosno u francuskom prijevodu „Debout dans l'infini“ u izdanju nakladnika izdavačke kuće L'Ollave, specijalizirane između ostaloga za prijevode hrvatskih pjesnika na francuski jezik. 

O Kristlovoj poeziji i brojnim interpretacijama pjesnikove misli i duha, iznimno je nadahnuto govorio akademik Tonko Marević, često vrlo emotivan prisjećajući se kako ga je Kristlova poezija i djelo na određeni način pratilo tijekom cijeloga života. O Kristlovoj poeziji, ali i njegovoj osobnosti, govorila je i Anamarija Habjan, koja je razgovore s umjetnikom vodila u Münchenu tijekom 2003. i 2004. godine tijekom snimanja dokumentarnog filma „Kristl“, prisjećajući se Kristla, tada osamdesetogodišnjaka, njegove duhovitosti i zanimljivih priča iz bogatog umjetničkog života. 

Zbirku umjetnikove poezije „Stojim u beskraju“, „Debout dans l'infini“ predstavili su prevoditeljica Martina Kramer, Brankica Radic i izdavač Jean de Breyne koji su sa Stanislavom Habjanom na hrvatskom te u francuskom prijevodu pročitali nekoliko Kristlovih prijevoda.

Program „Vlado Kristl – Madeleine, Madeleine“ realiziran je u organizaciji AMCA-Paris - Društva bivših studenata hrvatskih sveučilišta (Francuska) i Muzeja-Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova, (Hrvatska) te uz suorganizaciju veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu. Dizajn vizualnog identiteta izradio je Đanino Božić. 

Program je ostvaren sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske - Samostalni sektor za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grada Novigrada-Cittanova.