Pariz, 27. siječnja 2020.

Veleposlanik Republike Hrvatske Filip Vučak predstavio prioritete hrvatskog Predsjedanja Vijećem Europske unije u Europskom domu u Parizu, 27. siječnja 2020.

Na poziv Catherine Lalumière, poznate francuske političarke i predsjednice Europskog doma u Parizu, veleposlanik Vučak predstavio je prioritete predsjedanja RH VEU brojnoj publici među kojima je bilo diplomata, novinara ali i mladih ljudi angažiranih u europskom pokretu. 

U uvodnom izlaganju veleposlanik je govorio o izazovnom hrvatskom putu prema EU ali i ostvarenjima koja su od tada postignuta. Prikazan je kratki promotivni film o hrvatskom Predsjedanju i ambicijama Hrvatske tijekom Predsjedanja, nakon čega je uslijedilo glavno izlaganje o prioritetima Predsjedanja s naglaskom na našu ulogu u regiji i na Summit o proširenju koji se priprema u Zagrebu početkom svibnja. U relativno dugoj raspravi s publikom bilo je riječi o nizu aktualnih pitanja koja su se odnosila na Predsjedanje, ali i pitanja koja su se odnosila na utjecaj Mitterrandove politike na ratna zbivanja, na odnos/sličnost između srpskog i hrvatskog jezika, na važnost Nikole Tesle, na predsjedničke izbore  i moguću ulogu novog Predsjednika Republike Hrvatske na proširenje EU i budućnost Zapadnog Balkana.

Na kraju predavanja prikazan je animirani film o kravati koji je prije nekoliko godina snimila TV ARTE na francuskom i njemačkom jeziku. Domaćini su također izdali prigodni letak s upitom “U kojoj je članici EU izumljena kravata“.

Nakon završetka predavanja i rasprave, veleposlanik je za lokalnu TV dao kratki intervju u kojem je odgovorio na četiri pitanja: prioriteti našeg predsjedanja Vijećem Europske unije i glavni izazovi za Republiku Hrvatsku s posebnim osvrtom na Summit planiran u Zagrebu u svibnju, proširenje Europske unije, problem iseljavanja i slabog nataliteta u Republici Hrvatskoj ali i u drugim državama prostora Europe, te o problemima vezanim uz ilegalne migracije.