Pariz, 29. siječnja 2020.

Veleposlanik Vučak predstavio prioritete predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije pred Odborom za europske poslove u francuskoj Narodnoj skupštini

Veleposlanik Vučak, gđa Šadura i g. Dujić iz veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu, sudjelovali su 29. siječnja 2020. na saslušanju pred Odborom za europske poslove u francuskoj Nacionalnoj skupštini. Sastanku je predsjedala predsjednica Odbora gđa Sabine Thillaye, desetak zastupnika iz različitih političkih stranaka, među kojima i predsjednica grupe francusko-hrvatskog prijateljstva u Skupštini Liliana Tanguy. Sastanak je trajao gotovo dva sata a prikazana su i dva kratka filma: promotivni film o hrvatskom PRES EU i animirani film TV Arte o povijesti kravate. U diskusiji su sudjelovali svi nazočni zastupnici/e koji su posebno dobro reagirali na film o povijesti kravate, što je za većinu bila novost.

Tijekom rasprave koje se razvila nakon izlaganja o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, ali i o hrvatskom putu prema europskim integracijama, razgovaralo se najviše o hrvatskim prioritetima vezanim uz proširenje, ali su zastupnici postavljali i vrlo konkretna i često teška pitanja vezana uz stručnu problematiku koja nadilaze okvire naših spoznaja. G. Dujić je odgovorio na nekoliko pitanja vezanih uz gospodarsku i multilateralnu tematiku davši neke egzaktne podatke o hrvatskom gospodarstvu i našim nakanama kako bi se mogle riješiti neke europske gospodarske nedoumice.