Chinon, 07. prosinca 2019.

VINSKA SVEČANOST U ČAST PJESNIKA RABELAISA,

Veleposlanik Vučak predsjedao je 7. prosinca svečanosti vina u gradiću Chinon, gradića u dolini rijeke Loire poznatog po izvrsnim vinima koja nosi ime velikog francuskog pjesnika F. Rabelaisa. Već 60-tak godina primanju novih članova u Rabelaisovu udrugu predsjeda visoki uglednik koji tom prilikom bude proglašen počasnim članom Rabelaisova udruženja.

Na svečanosti u vinskom podrumu ispod utvrde Chinon okupilo se oko 350 uzvanika, među kojima je bilo nekoliko senatora i zastupnika, gradonačelnici Chinona i desetak gradova iz okolice te niz visokih gostiju iz Pariza, Toursa i drugih gradova iz doline rijeke Loire.

Veliki meštar ove udruge Menceau i gradonačelnik Chinona J. L. Dupont vrlo su biranim riječima govorili o Hrvatskoj. Veleposlanik Vučak, kao glavni gost, održao je govor u kojem je nazočne podsjetio na vjekovnu povezanost hrvatskog i francuskog naroda, posebno na povijest kravate. Podsjetio je na recepciju Rabelaisa u Hrvatskoj koji je dobro poznat u hrvatskim kulturnim i književnim krugovima. Veleposlanikov govor s dosta humora bio je izuzetno dobro primljen i bit će integralno objavljen u njihovoj reviji. S gradonačelnikom Chinona veleposlanik je također razgovarao o mogućem bratimljenju Chinona i Iloka.