Bordeaux, 03. prosinca 2017.

Vlp Filip Vučak sudjelovao na prezentaciji hrvatskih vina u Bordeauxu

Veleposlanik Filip Vučak sudjelovao je na „Danima hrvatskih vina“ u  „Gradu vina“ (La Cite du Vin, http://www.laciteduvin.com/fr), koja je održana od 1. do 3. prosinca 2017. u francuskom gradu Bordeaux. Udruženje vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori prihvatilo je partnerski odnos s „Gradom vina“ te će se tijekom tri godine predstaviti s više od tri tisuće boca najznačajnijih hrvatskih vina iz ukupno dvadeset tri vinarije pod nacionalnim brandom Vina Croatia - vina mosaica.

„Grad vina“ ili La Cite du Vin je postao najveće središte ljubitelja vina u Francuskoj, istovremeno je interaktivni muzej, vinoteka s vinima iz 80-ak zemalja (među njima je i osam hrvatskih), mjesto održavanja izložbi, prezentacija, filmskih projekcija i akademskih seminara na temu vina. Otvoren je 2016. godine od kada ga je posjetilo više od pola milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta.

Tijekom hrvatskog vikenda u „Gradu vina“ održano je nekoliko prezentacija hrvatskih vina iz Slavonije, Istre i Dalmacije o kojima su osim stručnjaka govorili i sami proizvođači. Program je zaokružen konferencijom uz sudjelovanje dr. Darka Preinera sa Medicinskog fakulteta u Splitu koji je predstavio hrvatska  vina i vinograde te dr. Mladen Boban sa Sveučilišta u Zagrebu koji je govorio o utjecaju vina na zdravlje. Sva događanja pobudila su veliki interes stručne i opće javnosti i bila su izuzetno dobro posjećena.