Pariz, 14. listopada 2017.

O kolokviju Hrvatska diplomacija : od VIII. stoljeća do danas održanom u prostorijama Sveučilišta Pantheon-Assas (Paris 2)

U organizaciji Sveučilišta Panthéon-Assas Paris 2, Sveučilišta Paris-Est Marne-la-Vallée, Predstavničkog vijeća institucija i zajednica Hrvata u Francuskoj (CRICCF) i Udruge bivših studenata sveučilišta Hrvatske (AMCA) u subotu 14.listopada 2017.održan je cjelodnevni kolokvij na temu Hrvatska diplomacija: od VIII. stoljeća do danas.

Između ostalog govorilo se o hrvatskom pitanju u međunarodnim odnosima između 1914. i 1929.godine (bivši ministar vanjskih i europskih poslova RH i aktualni saborski zastupnik gospodin Miro Kovač), o odnosima između Hrvatske i Vatikana (veleposlanik RH u Francuskoj Nj.E. Filip Vučak) te o Dubrovačkoj diplomaciji tijekom stoljeća i slavnim diplomatima u službi Dubrovnika (Stjepan Špoljarić, diplomat iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH).

Prvi veleposlanik Francuske u nezavisnoj RH gospodin Georges Marie Chenu govorio je o velikim silama i priznanju RH kao suverene države, dok je predsjedavajući prvog dijela kolokvija i jedan od organizatora ovog kolokvija profesor Marc Gjidara govorio o vanjskoj politici suočenoj s iskušenjima mediteranske problematike u europskom kontekstu.

Zbornik radova biti će objavljen na francuskom jeziku krajem ove godine u izdanju l'Harmattan, u sklopu kolekcije  Croatica.

Copyright (c) 1997.- 2018. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana