Pariz, 16. svibnja 2019.

U Veleposlanstvu RH u Parizu održano predavanje pod nazivom „Europska unija, jučer-danas-sutra“

U organizaciji Udruge bivših studenata hrvatskih sveučilišta u Francuskoj AMCA (Alma Matris Croaticae Alumni) i Veleposlanstva RH u Parizu, 16. svibnja 2019. godine održano je predavanje pod nazivom „Europska unija, jučer – danas – sutra“, u okviru skorašnjih izbora za Europski parlament.
 
Predavanje vezano za povijesne aspekte nastanka Europske unije, iz perspektive doajena europskih poslova, održali su bivša Glavna ravnateljica za socijalna pitanja, obrazovanje i kulturu pri Europskoj komisiji Odile Quintin i bivši Glavni ravnatelj za poljoprivredu i vanjske poslove pri Europskoj komisiji Guy Legras.
Tijekom pregovora Republike Hrvatske gospodin Legras bio je posebni savjetnik Francuske Republike u Hrvatskoj za pitanja poljoprivrede, jedno od težih poglavlja pregovora. Posebno zanimljiv aspekt predavanja odnosio se na viđenje trenutačne pozicije Europske unije u potpuno promijenjenom geopolitičkom okviru, u odnosu na dane njezinog nastajanja, kao i u odnosu na burne dane pada Berlinskog zida, nastajanja novih država u istočnom dijelu Europe i Domovinskog rata. Kao najveći izazovi za Europsku uniju u narednom razdoblju istaknuti su Brexit i tema migracija.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana