Gignac, 15. rujna 2019.

Komemoracija u Gignacu

Kao i prethodnih godina u gradiću Gignac nedaleko Montpeliera održana je 15. rujna 2019. komemoracija za generala Marca Slivarich koji je umro u ovom gradiću prije 181. godinu.

Na svečanosti je sudjelovalo sedamdesetak uzvanika među kojima i potpredsjednica regije Okcitanija, gradonačelnik Gignaca, predstavnici drugih lokalnih vlasti, policije i žandarmerije. Hrvatsku su predstavljali vlp Vučak, vojni izaslanik Martinić te izaslanik gradonačelnika Ogulina s kojim je Gignac bratimljen. Posebno treba istaći nazočnost dvadesetak srednjoškolaca koji su ovog ljeta  proveli desetak dana u Ogulinu po obiteljima koje će sljedeće godine poslati svoju djecu u Gignac. Na komemoraciji su govorili gradonačelnik Gignaca Soto, vlp Vučak, predsjednik udruge „Francusko sjećanje“ i zamjenica predsjednice regije Okcitanija koji su položili vijence na grobove obojice generala.

Nakon svečanosti na groblju priređen je domjenak u vrtu kuće gdje je živio general Slivarich. Na ulazu u vrlo lijepo kameno zdanje postavljena je spomen-ploča koja podsjeća da je tu živio general Slivarich. Zahvaljujući ovom „otkriću“ došlo je do povezivanja i bratimljenja dva garada, ali i do uspostave vrlo dirljivog francusko-hrvatskog prijateljstva koje se osjeća na svakom koraku.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana