Pariz, 02. ožujka 2020.

Predstavljanje filmskog opusa Vlade Kristla u auditoriju Goethe-Instituta

U sklopu kulturnog predstavljanja Republike Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije, kao zaključno od događanja kojima se francuskoj publici predstavio jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća Vlado Kristl, 2. ožujka 2020. u auditoriju  Goethe-Instituta u Parizu predstavljen je izbor iz umjetnikovog filmskog opusa.

Kustosica programa, Branka Benčić, govorila je o filmu u Kristlovoj umjetničkoj praksi, te je moderirala prikazivanje filmova kojim se obuhvaćeni animirani i kratki igrani filmovi koje je Vlado Kristl snimio u Zagrebu, te eksperimentalni i igrani filmovi snimljeni u Njemačkoj.

O autorovom filmskom opusu, odnosno o 6 filmova koji su prokazani, a koji predstavljaju svojevrstan pregled Kristlova raznolikog filmskog stvaralaštva govorio je Chris Dercon, ravnatelj pariškog Grand Palaisa.

Kroz filmove Don Kihot (1961), General i resni človek (1962), Arme Leute (1963), Madeleine, Madeleine (1963), Sekundenfilme (1968), Weltkongress der Obdachlosen (2003) Dercon iščitava temeljno obilježje Kristlove umjetničke prakse – ono antisistemsko i nekonvencionalno koje se suprotstavlja autoritetima ili ne prilagođava konvencijama. Konstantno i kontinuirano ponovno sagledavanje pozicija, uvjeta i konteksta u kojima je živio i djelovao, temelji su Kristlove umjetnosti. Kristlovo ozbiljnije bavljenje filmom započelo je u 1960-im kada postaje članom Zagrebačke škole crtanog filma i tada nastaju njegovi antologijski kratki animirani filmovi, a animirani film „Don Kihot“ donio mu je svjetsku slavu. Nakon što je njegov kratki film „General i resni človek“ cenzuriran, Kristl, uviđajući koliko je neshvaćen u svojoj umjetnosti, a nespreman na kompromise, odlazi 1963. godine u Njemačku (Münchenu, Hamburgu) i Francusku (Fanjeaux) gdje ostaje do kraja života. U Njemačkoj su ga smatrali „genijem njemačkog filma“, tamo stvara više od 30-ak animiranih, eksperimentalnih i igranih filmova. Bio je cijenjen u filmskim i anarhističkim krugovima, ali i omiljen među studentima Visoke škole za vizualne umjetnosti u Hamburgu, na kojoj je predavao od 1979. do 1996.

Program „Vlado Kristl – Madeleine, Madeleine“ realiziran je u organizaciji AMCA-Paris - Društva bivših studenata hrvatskih sveučilišta (Francuska) i Muzeja-Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova, (Hrvatska) te uz suorganizaciju veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu. Dizajn vizualnog identiteta izradio je Đanino Božić.

Program je ostvaren sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske - Samostalni sektor za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grada Novigrada-Cittanova.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana